Raben logo
csm_Raben_summary_of_2019__002__80815a2ae9.jpg

2019. gads, ko Raben grupā iezīmē izaicinājumi un attīstība

2020.01.22
2019. gads loģistikas nozarei radīja daudz izaicinājumu. Neskatoties uz to, Raben grupa to noslēdza ar ieņēmumu pieaugumu, sākotnējā pozīcija pārsniedzot 1,2 miljardus eiro, un panākumu sarakstā iekļauta Eiropas loģistikas tīkla attīstība un savienojumu paplašināšana ar Vāciju. Biznesa sasniegumi ir vainagojušies ar daudzām balvām, kuras pasniedz gan uzņēmumam, gan tā pārstāvjiem.

Raben grupa pagājušo gadu var uzskatīt par veiksmīgu: budžeta plāni ir sasniegti ar ieņēmumiem 1,25 miljardu eiro apmērā, kas ir par 8% vairāk nekā gadu iepriekš. Galvenās nozares, kuras uzņēmums apkalpoja 2019. gadā, bija pārtika (27%), patērētāju tehnoloģijas (21%), automobiļu rūpniecība (20%), mazumtirdzniecības (12%) ķīmiskās vielas (11%), nepārtikas FMCG (9%).

“Mums ir daudz ilgtermiņa klientu. Viņu bizness gadu gaitā mainās, un mēs viņiem pielāgojamies. Mēs esam partneri un kopā risinām radušās problēmas. Mēs arī augam kopā. Šī pastāvīgā attīstība ir ierakstīta mūsu uzņēmuma DNS. Mēs savam Eiropas tīklam pievienojam arvien vairāk atrašanās vietu un jaunu valstu: pagājušajā gadā mūsu ģimenei pievienojās Bulgārija, mēs arī paplašinām uzņēmējdarbību Vācijā un Itālijā. Mums jau ir daudz labu vietējo izplatīšanas tīklu, un vietējais tīkls ir kā cilvēks. Tas ir mugurkauls, kas var atbalstīt visu ķermeni. Tas nozīmē, ka mēs varam vadīt starptautisko biznesu; mēs varam piedāvāt jūras, gaisa kravas, līgumu loģistiku. Ja valstī nav vietējā izplatīšanas tīkla mugurkaula, mēs to uztveram kā sliktu sistēmu. ”- skaidro Ewald Raben, Raben Group izpilddirektors. - “Mūsu mērķis ir standartizēt mūsu x-dokus visā Eiropā. Viņiem jābūt vienādiem iestatījumiem, vienādiem procesiem un IT sistēmām. Mums un klientiem standartizācija nozīmē optimizāciju un augstāko sniegto pakalpojumu kvalitāti. ”

Raben Eiropā


2019. gadā tika atvērtas daudzas jaunas tiešās līnijas no Raben grupas valstīm uz Vāciju. Dinamiski attīstījās arī savienojumi ar Rumāniju, Čehiju un Slovākiju, Baltijas valstīm, Ukrainu un Austrumiem. Itālijā grupa ir nostiprinājusi sadarbību ar Sittam, kurā tā kļuva par lielāko akcionāru pēc tam, kad palielināja savu līdz 51%. Bertolu ģimene joprojām ir 49% akciju īpašniece un Sittam ilgtermiņa akcionārs. Abi īpašnieki nolēma kopīgi palielināt Sittam kapitālu, un papildus tam Itālijas operatora vadību pastiprināja Wojciech Brzuska, Raben grupas vadītājs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi TFL nozarē, kurš pārņēma uzņēmuma vadītāja amatu. Raben šobrīd iegulda lielus ieguldījumus Itālijas tirgū, izmantojot inovatīvus IT risinājumus, paplašinot savu vietējo tīklu un attīstot starptautiskus savienojumus ar citiem grupas tirgiem.

Novembrī Raben ģimene paplašinājās, iekļaujot Bulgāriju, kas nozīmē, ka grupa jau darbojas 13 tirgos Eiropā ar 150 noliktavu tīklu. Starptautiskais HUB Sofijā un tiešie, ikdienas savienojumi ar sešu noliktavu partneru tīklu visā valstī ne tikai ļauj uzņēmumam efektīvi darboties šajā tirgū, bet arī paver jaunas attīstības iespējas kontinenta dienvidaustrumu daļā. . Un, kamēr grupa sper pirmos soļus vienā Eiropas daļā, citā tā svin apaļu jubileju: Raben Lietuva, Raben Latvia un Raben Estonia nesen svinēja savas darbības 15. gadadienu.
Pērn Eiropas loģistikas tīklā tradicionāli lielākais Raben Group sniegto pakalpojumu īpatsvars bija autotransports (66%), kam sekoja līgumu loģistika (13%), FTL (8%), Fresh Logistics (8%), svina loģistikas pakalpojumu sniedzējs (4%) un visbeidzot jūra un gaiss (1%). Ir vērts atzīmēt, ka jūras transports pagājušajā gadā sāka attīstīties ļoti dinamiski, un šai nozarei veltītā Raben komanda ir ievērojami palielinājusies. Tas viss apstiprina Raben grupas pastāvīgos centienus izveidot Eiropas loģistikas tīklu.

Rabena Vācijā


Raben Group patstāvīgais transporta tīkls, kas kopš 2018. gada janvāra darbojas Vācijā, pagājušā gada pavasarī tika paplašināts ar jauniem depo. Loģistikas centram Schüttorf Lejassaksijā ir pārkraušanas laukums 4500 m², un tajā ir 53 iekraušanas rampas ienākošajām un izejošajām precēm. Neuminsterē, Šlēsvigas-Holšteinas štatā, Raben Trans European Germany, tika atvērts depo ar 750 m2 lielu noliktavas ietilpību un 8 iekraušanas rampām. Šis ieguldījums ļāva koncernam sniegt efektīvākus pakalpojumus Vācijas ziemeļdaļā.
Visbeidzot ir vērts pieminēt divarpus gadus ilgo Eizenāhas atrašanās vietas paplašināšanu, kas tika bagātināta ar modernām noliktavām, darbnīcu ar kravas automašīnu mazgāšanu un jauniem birojiem. 6,5 miljonu eiro investīciju rezultātā šobrīd Raben Group rīcībā ir par 40% lielāka noliktavu ietilpība Eizenhahā - četras loģistikas noliktavas, divas šķērsdoku noliktavas un 74 iekraušanas doki. Mērķis ir palielināt operatora klātbūtni Tīringenē.

2019. gada novembrī tika panākta vienošanās par Raben Group iegādi vācu koncernā Fenthol & Sandtmann, kurā ietilpst FKL & Kraftverkehr Ehrig. Raben iegādājās atlikušos 50% uzņēmuma kapitāla daļu, ar kuru tas bija sadarbojies kopš 2011. gada, kas tagad to padara par tā vienīgo akcionāru. Darījuma rezultātā Raben Group kopā ar darbiniekiem pārņēma Fenthol & Sandtmann izplatīšanas centrus Hamburgā, Erlenzijā, Leipcigā un Drēzdenē.

Šajā tirgū nozīmīgu lomu spēlēs tiešie ikdienas savienojumi ar citām grupas valstīm, īpaši starp Poliju un Vāciju, kuru galvenais mērķis ir divkāršot sūtījumu skaitu nākamajos gados.

Jauninājumi


Investīcijas Raben grupas infrastruktūrā pagājušajā gadā papildināja ar jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanu un autoparka attīstību. Janvārī uzņēmums klientiem piedāvāja inovatīvu rīku, kura pamatā ir ETA parametrs (Paredzētais ierašanās laiks), kas ļauj izsekot sūtījumiem reālajā laikā un noteikt piegādes laiku ar divu stundu precizitāti.
Šo risinājumu ir novērtējuši ne tikai klienti, bet arī IT nozare. Kopā ar myRaben.com platformu tas tika apbalvots Computerworld rīkotajā konkursā Labākais mākonī 2019 kā “Mākoņu pakalpojuma labākā ieviešana pēdējos 12 mēnešos”. Raben Lietuva un Raben Latvia ir pirmie Lietuvā un Latvijā, kas piedāvā šo iespēju ar palešu kravas pārvadājumiem.

Daudzus gadus Raben Group koncentrējas uz procesu un pakalpojumu automatizāciju un robotizāciju dažādos līmeņos: fiziskos procesos, IT procesos un nesen arī robotizēto procesu automatizācijā (RPA). Runājot par automatizāciju, tā izvēlējās uzlabotus IT risinājumus, piemēram, platformas, kas automātiski pārsūta informāciju klientiem, platformas, kas uzrāda ETA utt. Automatizācijas un noliktavu robotizācijas jomā Raben ievieš ierīces, kas mēra sūtījumus, autonomus, pusautomātiskus iekrāvējus , kā arī “kobotiski” ieroči, lietiskā interneta (IoT) sensori un daudzi citi risinājumi, kas palielina noliktavu un transporta procesu efektivitāti. RPA (Robotisko procesu automatizācija) jomā ir ieviesti programmatūras roboti, kas atbalsta vai aizstāj lietotāju darbu konkrētās lietojumprogrammās (WMS / TMS / FK) vai IT sistēmu saskarē.

Balvas


Raben grupas panākumus var izmērīt arī pēc balvām, kuras tā ieguvusi. Viņu skaits 2019. gadā bija ārkārtīgi liels, un daži no viņiem bija patiesi unikāli un prestiži. Ewald Raben, Raben Group izpilddirektors, kā atzinību par ieguldījumu Polijas ekonomikas attīstībā, premjerministram Mateusz Morawiecki pasniedza Neatkarības atjaunošanas 100. gadadienas medaļu. Savukārt Raben Transport ģenerāldirektors Pavels Trębicki pēc Polijas Transporta un loģistikas darba devēju asociācijas - TLP pieprasījuma saņēma Goda zīmi “Nopelniem bagāts Polijas Republikas pārvadājums”.

Raben grupas nozares kompetences ir vairākkārt atzītas. Žurnāla “Mans uzņēmums Polska” pārskatā uzņēmums saņēma uzticama zīmola 2019. gada nosaukumu kategorijā “Loģistikas pakalpojumi”. Turklāt tā ieņēma pirmo vietu transporta ekspedīcijas loģistikas (TFL) 24. izdevumā, kuru sagatavoja “Dziennik Gazeta Prawna” kategorijā “Loģistikas pakalpojumi”. Tajā pašā laikā Fresh Logistics Polska saņēma atzinību kategorijā “Transports”. Raben grupa bija arī dienas balvas “Rzeczpospolita” ieguvēja izciliem transporta, ekspedīcijas un loģistikas nozares uzņēmumiem kategorijā “Lielākie ienākumi līgumi loģistikā” un “Labākā KSA prakse”. Visbeidzot, 2019. gada loģistikas operatora aptaujas astoņpadsmitajā izdevumā Raben Logistics Polska saņēma Zelta emblēmu un bija to uzņēmumu ranga augšgalā, kuriem ir vislielākā klientu uzticība, savukārt Raben Transport saņēma loģistikas līdera statueti uzticamāko FTL pakalpojumu sniedzēju kategorija. Arī ārzemju uzņēmumiem ir ar ko lepoties: Ukraina Raben ieguva balvu “REPUTATIONAL ACTIVists” kategorijā “Transports un loģistika - visaptveroši loģistikas pakalpojumi”.

Korporatīvā sociālā atbildība


2019. gadā Raben grupas aktivitātes KSA jomā deva ne tikai izmērāmu efektu, bet arī neskaitāmas balvas. Pavasarī kampaņā “e-rēķins = augstāka kultūra” brīvprātīgie iestādīja 2100 koku, kuru uzņēmums vada kopš 2014. gada - šajā laikā kopumā ir iestādīti vairāk nekā 13 000 koku. Uzņēmums pievienojās arī Atbildīgas uzņēmējdarbības foruma partneru grupai, un ziņojuma “Atbildīgs bizness Polijā 2018. Labākais prakse” jaunākais izdevums iepazīstina ar 16 no tā iniciatīvām. Jau ceturto reizi nedēļā “Polityka” Raben Group piešķīra KSA Zelta lapu un papildus īpašu balvu par sadarbību ar Polijas Pārtikas banku federāciju. Par ieguldījumu pārtikas izšķērdēšanas novēršanā uzņēmumam tika piešķirta Jacek Kuroń balva nacionālo donoru kategorijā. Vasarā tika publicēts arī piektais Raben Group Polijas sociālais ziņojums - “Ceļš uz atbildību 2018”.

Raben grupa gadu noslēdza ar priecīgu Ziemassvētku akcentu, kad Evalds Rabens kļuva par vienu no mecenātiem, bet viņa brālis Marco - par vienu no autovadītājiem-brīvprātīgajiem Ziemassvētku karavānā, kas decembrī devās no Vācijas uz Bulgāriju, Moldovu, Rumāniju un Ukrainu . Ar sponsoru un gandrīz 300 brīvprātīgo palīdzību uz Austrumeiropas valstīm 38 kravas automašīnās tika nogādāti vairāk nekā 170 000 paku. Ziemassvētku dāvanas tika izplatītas bērniem no vietējām skolām un bērnudārziem, bērnu namiem un klīnikām.